SBK Skåne

info från distrikt och klubbar

 

HÅLLBARHETENS ÅR

distriktsstyrelsen kommer att arbeta med detta projekt från våren 2022 fram till april 2023. 
Vad innebär detta och hur ska vi arbeta med hållbarhet för distriktet och våra lokalklubbar?

Läs mer om Hållbarhetens år PDF>>


 

Uppdateringar av utställningsreglerna

Från den 1 januari 2022 till den 31 december 2026 gäller de uppdaterade utställnings- och championatreglerna som ni hittar på skk.se. Om du som är CUA vill ha det fysiska regelhäftet kan du höra av dig till Tävlingsavdelningen via Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så skickar vi det till dig.

Några nyheter som kan vara bra att känna till för dig som är CUA och er klubbar som arrangerar utställningar finner du nedan.

Förtydligande kring Disqualified

I utställningsreglerna har en del redaktionella ändringar gjorts för att göra dem tydligare. En sådan förändring är hur orsakerna till Disqualified nu skrivs, punkt 21. Där har också ett tillägg gjorts att hund som är mentalt otypisk ska tilldelas priset Disqualified, inte som tidigare då skrivningen endast gällde exteriört otypiska hundar.

Det måste alltid framgå på kritiken varför en hund tilldelas Disqualified. Fortfarande gäller att domaren ska signera resultatlistan om en hund tilldelas Disqualified på grund av ohälsa eller mentalitet. Sedan tidigare gäller att hund som tilldelas Disqualifeid på grund av uppenbara tecken på andningsproblem blir avstängd direkt.

Cannot be judged, CBJ

En förändring som gjorts är att priset Cannot be judged nu ska förkortas CBJ och inte som tidigare KEP. På resultatlistan ska det alltså skrivas CBJ och inget annat.

Bruks/jaktklass, cert och finaler

I reglerna för deltagande i bruks- respektive jaktklass samt kraven för att ta emot cert på utställning har förändringar skett för ett antal raser. Det är hundägarens ansvar att veta om deras hund har de meriter som krävs.

En annan förändring är att arrangör av utställning nu kan välja att arrangera finaltävling för dagens bästa junior och dagens bästa avelsgrupp.

Obligatorisk tidsbestämd mätning

Nedan är de raser som nu har tidsbestämt obligatorisk mätning. Precis som för de raser som alltid har obligatorisk mätning ska mätresultatet skrivas i cm på kritik och resultatlista.
Mätning under 2022 fram till 31 december: afghanhund, bichon havanais, cane corso och landseer.
Mätning under 2022 och fram till sista december 2023: amerikansk cocker spaniel och keeshond.

Checklista för domare

En liten påminnelse om att det från 2020 finns en checklista som stöd för domare när de skriver kritiker för de fem brakycefala raser som omfattas av extra uppmärksamhet (bostonterrier, engelsk bulldogg, fransk bulldogg, mops och pekingese). Domarna är ombedda att ha med sig checklistan när de ska döma. Checklistan finns i Dokumentbanken på skk.se där också Domaranvisningar för brakycefala raser finns.

 


Svenska Brukshundklubben Skånes Distrikt

c/o Kirsten Silow Örnberg, Astrakangatan 64 B, 235 38 VELLINGE

Pg 126173-4 - Org.nr 838202-1080

 

© SBK Skånes distrikt