Webbnätverket

För sbk skånes webmastrar

NYHETER

Joomla 3.9.0

Är ett steg på vägen mot 4, denna sajt är uppdaterad till 3.9 och det gick smärfritt. Som alltid vid större uppdateringar kan det finnas något tilläggsprogram som är för gammalt. Innan uppdatering kolla att alla dina är uppdaterade före. Se till att ha en backup ifall något av tilläggena inte fungerar i den nya versionen. Då är det enkelt att gå tillbaka och leta fel. För att se vad som är nytt i 3.9 https://www.joomla.org/3/

Joomla 4 är på gång, vad som måste åtgärdas innan, ifall du inte redan gjort det är att se till att du har PHP 7.
4:an kommer att vara en större uppgradering så det kan vara vettigt och vänta innan man gör den på en sajt som är igång. 3:an kommer att vara stödd med uppdateringar en längre tid efter lanseringen av 4:an.

Glöm som vanligt inte vid alla uppdateringar att ta en säkerhetskopia innan, ifall något skulle hända! En billig försäkring.

Startsida

Om du vill att en artikel ska synas på startsidan kan du sätta Utvald till Ja i samma ruta där du redigerar en artikel. Du kan läsa mer om Joomlas inbyggda startsida(Utvalda artiklar) under avsnittet Menyer och sidor.

Inställningar

För varje artikel finns ett antal inställningar du kan göra. Du kan exempelvis välja om författarens namn ska visas, och om det ska finnas ikoner för utskrift och e-post i anslutning till artikeln. Dessa inställningar kan göras på olika ställen i Joomla och beroende på var du gör dem får dina val olika prioritet.

Artikelinställningar

Artikelinställningar gäller för alla artiklar och har lägst prioritet. Det innebär att en artikelinställning bara påverkar artiklar som inte har motsvarande inställning i menyobjekt eller i artikeln.

 1. Klicka på ikonen för Artiklar på kontrollpanelen eller välj Innehåll > Artiklarfrån menyn.
 2. Klicka på Inställningar-knappen i verktygsfältet uppe till höger.
 3. Ändra de inställningar du vill ändra och klicka på Spara-knappen uppe till höger.

Inställningar i menyobjektet

För varje menyobjekt som visar artiklar kan du ändra samma inställningar. Om du gör ändringar här kommer de ändrade inställningarna att gälla före motsvarande globala inställningar – de har alltså högre prioritet.

 1. Välj Meny > Main menu i menyn.
 2. Välj det menyobjekt du vill göra inställningar för.
 3. Klicka på Artikel – inställningar i kolumnen till höger.

Inställningar i artikeln

Varje artikel kan även ha egna inställningar som då har högsta prioritet, det vill säga att de gäller före motsvarande inställningar per menyobjekt eller globalt.

 1. Klicka på ikonen för Artiklar på kontrollpanelen eller välj Innehåll > Artiklari menyn.
 2. Välj artikel.
 3. Klicka på Artikel – inställningar i kolumnen till höger.

Besökare

Idag81
Igår92
I veckan173
Månad2202
Total fr o m 2013-10-2651537

Dina data

 • Din IP-adress 54.237.183.249
 • Webbläsare Unknown
 • Version
 • System Unknown

Inloggade

3
Online

2020-09-29

Cookies tillåter oss att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av cookies Mer information