Webbnätverket

För sbk skånes webmastrar

Appendix A – Installation och konfiguration

Installation

Det enklaste sättet att komma igång med en webbplats i Joomla är att välja ett webbhotell som har stöd för att installera Joomla via deras kontrollpanel.

Hur det går till att installera Joomla på egen hand går utanför ramen för denna guide, men utan att gå in för mycket på detaljer består en manuell installation av dessa steg:

 1. Ladda upp Joomlas källfiler till din server.
 2. Skapa en databas med tillhörande användare.
 3. Följa stegen i Joomlas webbaserade installationsguide.

Ett par saker att notera om installationsguiden

 • Om du installerar manuellt kommer du i ett av stegen att få frågan om du vill installera exempeldata. Det kan även installeras automatiskt av vissa kontrollpaneler. Vi utgår dock i denna guide från att det inte finns några exempeldata efter installationen. Om det gör det behöver du ta bort alla exempelartiklar och kategorier själv. Du måste även avaktivera alla moduler utom Main Menu.
 • I ett av stegen kan du välja att aktivera Joomlas FTP-lager, och du behöver då skriva in FTP-uppgifterna till ditt webbhotell i samband med detta. Det är bra att kunna göra om man upplever problem med filrättigheter på webbhotellet. Om du inte gör det vid installationen kan du aktivera FTP-lagret från Joomlas backend. Mer om det finns under avsnittet Konfiguration.

Konfiguration

När installationen är klar är det några saker som är bra att ställa in i Joomlas backend.

FTP-lagret

Om ditt webbhotell ligger på en unix/linux-server kan du behöva aktivera FTP-lagret i Joomla för det ska fungera korrekt. Detta beror på att filsystemet i unix annars kan göra det svårt för Joomla att skapa eller ändra filer. Genom att slå på FTP-lagret ger du Joomla möjlighet att ändra filer på samma sätt som du gör när du kopplar upp till servern via FTP.

Vid behov aktiverar du FTP-lagret i backend under Globala inställningar. I Globala inställningar klickar du på Server och under rubriken FTP-inställningar skriver du in uppgifterna för FTP-åtkomst som du fått av ditt webbhotell. När du har skrivit in uppgifterna klickar du på Spara & Stäng-ikonen i verktygsfältet uppe till höger på sidan.

Språk

Joomla är som standard på engelska och vi ska därför installera svenska språkfiler nu. I och med det kommer både frontend och backend att visas på svenska:

 1. Logga in i backend på din webbplats.
 2. Välj Tillägg > Språk i menyn.
 3. Klickar du på Installera språk.
 4. Välj språk. Klicka på Installera för det språk du vill installera.
 5. Välj Tillägg > Språk i menyn.
 6. Bocka för Svenska i listan och klicka på Default (med en stjärnsymbol) i verktygsfältet uppe till höger. Nu har vi ställt in svenska som språk i frontend.
 7. Välj Administrator i Filter Location-listan. Välj Svenska och klicka igen påDefault.

När du gjort detta byts genast språket i backend, och hela gränssnittet är från och med nu på svenska.

Svenskjoomla.se har förutom språkfiler för själva Joomla även språkfiler för många vanliga tilläggskomponenter, och är därför en viktig resurs.

Språkfilter

Under länken Tillägg > Språk > Innehåll finns möjlighet att skapa ett nytt språkfilter, exempelvis ”sv” för svenska sidor. Då läggs Svenska till som ett språkalternativ för objekt som kan visas på webbplatsen i frontend. Standard för språkalternativ är Alla då objektet visas oavsett språk.

Filter är ett enkelt sätt att skapa flerspråkiga webbplatser. För mer avancerade flerspråkiga webbplatser finns tillägg för språk, se Appendix B.

Sessionsinställningar

Under fliken System under Globala inställningar längst ner till höger kan du ändra inställningar för hur länge en inloggningssession är aktiv. Som standard är den inställd på 15 minuter, vilket är lite lite. Du kommer säkert att undra varför du måste logga in igen hela tiden om du inte ökar på tiden. 60 minuter kan vara lagom att ändra till.

SEO-inställningar

SEO står för Search Engine Optimization, eller sökmotoroptimering på svenska. Att sökmotoroptimera sin webbplats innebär att man strukturerar innehåll och kod på ett sätt som underlättar för Google och andra sökmotorer att förstå och bedöma innehållet. Målet är att det ska leda till bättre placering på sökmotorernas resultatsidor.

Om det är ointressant för din webbplats att dyka upp på sökmotorerna (eller om det verkar för komplicerat) kan du bortse från hela detta avsnitt.

Sökmotorvänliga adresser

Joomla har generellt sett riktigt bra stöd för SEO redan från start, men för att utnyttja det fullt ut behöver man aktivera stödet för sökmotorvänliga adresser. Detta görs också under Globala inställ­ningar, under fliken Webbplats. Till höger på den sidan finns SEO-inställningarna. Det viktigaste är att du aktiverar Sökmotorvänliga URL:er. Om du vet att webbservern på ditt webbhotell är Apache (vilket är troligt om det är unix/linux, men mindre troligt om det är windows) kan du också aktiveraApache mod_rewrite.

Skillnaden om mod_rewrite är aktiverat eller inte är följande:

 • www.minsida.se/component/content/article/2-min-kategori/5- mitt-alias

Hur URL:en ser ut i övrigt beror på flera olika faktorer. Den kanske viktigaste faktorn är om det finns en länk i någon meny till den kategori artikeln ligger i eller inte. Så här ser det ut i de olika fallen:

 • www.minsida.se/component/content/article/2-min-kategori/5- min-artikel < Utan länk till kategorin Min kategori.
 • www.minsida.se/min-kategori/5-min-artikel < Med länk till kategorin Min kategori.

Hur du skapar länkar till en kategori kan du läsa om i avsnittet för Menyer och sidor.

Om du vill att dina URL:er ska se ut som i det andra fallet men inte vill ha en länk till kategorin någonstans på din sida kan du skapa en ”dold meny” och lägga länkarna där utan någon menymodul som visar innehållet.

Metadata

Utöver sökmotorvänliga adresser är det också bra att passa på att fylla i metadatainställningarna på samma sida. Det finns två viktiga metafält att fylla i:

 • Metabeskrivning (Meta description) och
 • Metanyckelord (Meta keywords).

Metadata betyder ”data om data”, och i det här sammanhanget handlar det om information som berättar för en sökmotor vad webbplatsen handlar om. Varje sida på en webbplats bör ha metadata som beskriver just den sidan så bra som möjligt, det är en sådan detalj som ger bättre placering i sökresultaten. Att ange nyckelord eller beskrivningar som inte stämmer med sidans innehåll snarare skadar än hjälper i förhållande till sökmotorerna.

Metabeskrivningen bör vara en eller två korta meningar som kärnfullt beskriver hela din webbplats, till exempel: Webbplatsen för Norrstrands skoltidning. Metanyckelord ska vara 1–10 ord som beskriver innehållet på hela webbplatsen, till exempel: Skoltidning, Norrstrand, Nyheter, Reportage, Intervjuer.

De metadata du fyller i under Globala inställningar visas endast för sökmotorerna om du inte skrivit in andra data på en viss artikel eller sida. Det är alltså en slags standard-metadata som används om inget annat anges på en viss sida. Det är därför den bör vara generell och beskriva webbplatsen i sin helhet.

Webbplatser med en bestämd licens för innehåll kan ange rättigheter här som då visas för sökmotorer genom Meta rights, exempelvis Creative Commons licens.

Martin
Martin börjar med att se till att webbplatsen har rätt namn. Under fliken Webbplats på Globala inställningar sätter han fältet Webbplatsens namn till Vår skoltidning.
Han slår på Sökmotorvänliga URL:er och Använd Apache mod_rewriteunder samma flik. För att detta ska fungera byter han även namn påhtaccess.txt till .htaccess i Joomlas rotkatalog.

 

 

 

 

Cookies tillåter oss att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster accepterar du vår användning av cookies Mer information